szkizofrenia

A szkizofréniáról

A-szkizofrenia-card1.png

A szkizofrénia összetett betegség, de nem többszörös személyiséget jelent, hanem egy olyan állapotot, ahol nehézségek támadnak a gondolkodási folyamatokban. Ez gyakran a megszokottól eltérő beszédhez vagy viselkedéshez vezet, melyek hátterében úgynevezett pszichotikus tünetek állhatnak, mint hallucinációk, téveszmék, zavart gondolkodás.
Előfordulhat, hogy mások által nem érzékelt dolgokat hallanak/látnak/szagolnak/éreznek (hallucinációk), pl. hangokat hallanak (ami a leggyakoribb hallucinációk egyike). Megingathatatlanul hisznek valótlan dolgokban (téveszmék), pl. abban, hogy az emberek olvasnak a gondolataikban vagy kontrollálják azokat, illetve ártani akarnak nekik. Mivel az ő világuk a hallucinációk és a téveszmék eredményeként torzulhat, a szkizofréniában szenvedők sokszor ijedtek, szoronganak és zavartak. Annyira szétesetté válhatnak, hogy maguk is megrémülhetnek ettől és megrémíthetik környezetüket is.

A szkizofrénia megítélése régebben igen lesarkított volt, és az érintetteket két csoportra osztották: azokra, akik „betegek” és azokra, akik „jól vannak”. A „jóllét” fogalma azonban nemrég változott, az akut rosszulléttől a funkcionálás különböző szintjein át a „jóllétig” terjedő állapotok széles skáláját foglalva magába. Ez azt jelenti, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek javulást tapasztalhatnak állapotukban, mivel a betegek megtanulnak megbirkózni a betegséggel, és ki tudják alakítani, illetve vissza tudják nyerni a számukra egyénileg megfelelő mindennapi tevékenységi szintet. E folyamatot számos tényező segítheti, melyek haszna egyénenként változó.

Diagnózis

Diagnózis

Minél korábban fordul orvoshoz tüneteivel, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül visszanyerni a funkcionalitás korábbi szintjét szociális és foglalkozási értelemben is.

A szkizofrénia tünetei

A szkizofrénia tünetei

A szkizofrénia első jelei általában kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkeznek, de 40 év feletti személyek körében is előfordulhat. A nők és a férfiak egyaránt ki vannak téve a szkizofrénia kockázatának. A férfiaknál a tünetek fiatalabb korban jelentkeznek mint a nőknél.

Okok

Okok

A szkizofrénia nem egyetlen oknak tudható be. Ahogy az más gyakori krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívbetegség esetében is jellemző, úgy gondoljuk, hogy a szkizofrénia kialakulásához több tényező együttes fennállása vezet.12


A diagnózis után

A diagnózis után

A szkizofrénia diagnózis ellentétes érzéseket okozhat Önben

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson