Támogatás

Élet szkizofréniával

Élet szkizofréniával

A szkizofrénia drámai módon megváltoztathatja mind a beteg, mind a hozzá közel állók, illetve a gondozásában résztvevők életét.

Hogy segítsünk?

A családtagok rendkívül fontos szerepet töltenek be a szkizofréniában szenvedő beteg életében az általuk nyújtott pénzügyi, érzelmi és társas támogatás okán.

A munka folytatása

A szkizofrénia gyakran a 18 és 35. életév közötti időszakban alakul ki, amely kritikus fontosságú a tanulmányok és a szakmai döntések meghozatala szempontjából.

Társas élet

A társas élettől való visszahúzódás a szkizofrénia gyakori negatív tüneteinek egyike, és a betegek esetében gyakran figyelhetők meg érzelmi, szociális és motivációs problémák.

Tippek hozzátartozóknak

Mit tehetünk szkizofréniában szenvedő rokonunkért?

Amennyiben valaki családtagjánál szkizofréniát diagnosztizálnak, annak a személynek a szerepe rendkívül fontos lehet a beteg családtag támogatásában és a megfelelő ellátás biztosításában.

A tünetekkel kapcsolatos reakciók

A szkizofréniában szenvedő betegekhez közel álló személyek gyakran bizonytalanok a tekintetben, hogyan kell a beteg furcsa vagy egyértelműen téves kijelentéseire reagálni.

Motiváció

A családtagok és a barátok szerepe rendkívül fontos a szkizofréniában szenvedő rokon/barát motiválásában, a gyógyszeres kezelés fenntartásában és a tartós kezeléssel járó előnyös hatás elérésében.

Kommunikáció

A szkizofréniában szenvedő betegeket gyakran aggasztja, hogy mit gondolnak mások a betegségükről.

Pozitív megközelítés

A szkizofréniában szenvedő személy családja, barátai és betegtársai támogathatják és bátoríthatják a beteget, így segítve állapotának javulását.

Segítség és további tanácsok

A hozzátartozók elkötelezett támogatásának kulcsszerepe van a szkizofrénia terápiájának sikerében, a beteg felépülésében, társadalomba való visszatérésében. A mentális zavarokban szenvedő hozzátartozó gondozása azonban igen nagy kihívást jelent, és jelentős gyakorlati és érzelmi hatással van a gondozó életére. A lenti könyvek praktikus segítséget nyújtanak a megfelelő kommunikáció kialakításában, a hétköznapok könnyebb megélésében.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.