A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tévhitek

A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tévhitek

A szkizofrénia gyógyszeres kezelésével kapcsolatos számos tévhit aggodalmat kelthet a betegben és családjában.

A mellékhatásokon kívül a függőség kialakulásának gondolata is aggasztó lehet. Az antipszichotikumok azonban nem alakítanak ki függőséget a gyógyszert szedő személynél, és nem „dobják fel” a beteget (nem okoznak eufóriát).
Az antipszichotikumokkal kapcsolatos másik tévhit az, hogy kontrollálják a tudatot, egyfajta „kémiai kényszerzubbonyként” hatva. Megfelelő dózisban alkalmazva azonban az antipszichotikumok „nem ütik ki” a beteget, és nem veszik el az önálló gondolkodás képességét. Egyes antipszichotikus gyógyszereknek nyugtató és álmosító hatása is lehet, ez a kezelés kezdetén hasznosnak bizonyulhat, különösen, ha az egyén meglehetősen izgatott. A gyógyszer dózisa módosítható, illetve a gyógyszer másik készítményre cserélhető, ha a tünetek megfelelő kontrollálása kialakult.

A gyógyszeres kezelés a szkizofrénia kezelésének alapja és a betegséggel járó tünetek kontrolálásának leghatékonyabb módja, amely lehetővé teszi a betegek számára egyéb kezelési formák megkezdését és életük újjáépítését.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Kapcsolódó tartalom