2. A lelki egyensúly 2. alappillére: Pszichoterápia és tudatos életmód

„Pszichoterápia alatt a pszichológussal való együttműködést értjük. Fontos aranyszabály, hogy a beteg választ magának segítő szakembert. Esetemben is addig válogattam a segítők közül, amíg meg nem találtam azt az embert, akiben százszázalékosan meg tudtam bízni.”

patient-stories_Kinek_mondjam_V2

2. A lelki egyensúly 2. alappillére: Pszichoterápia és tudatos életmód

Folyamatosan járok konzultációkra, akkor is, amikor látszólag nincs már rá szükségem. Nekem nagyon sokat segített a betegséggel való megküzdésben, a tudatos életmód és a betegségbelátás kialakításában is a pszichoterápia.
A szkizofrénia egyik alapvető jellemzője, hogy a betegség kezdeti szakaszában nem éreztem magamat betegnek. Talán a neveltetésem, a családom iránt érzett szeretet és a kötelességtudat miatt mégis együttműködtem az orvosaimmal és a segítőimmel. Több mint tíz esztendővel a diagnózisom felállítása után néztem csak igazán szembe a valóság számomra kegyetlen arcával. Végre elismertem önmagam előtt, hogy lelkileg beteg ember vagyok. Ekkor történt meg a betegségbelátás nálam. Ez egy hosszú évekig tartó terápiás felkészítés eredményeképpen és egy vele párhuzamosan megélt mély lelki gödör alján alakult ki bennem.
A pszichoterápia jelentős segítség volt számomra a betegségbelátásom kialakulása mellett a tudatos életmód kialakításában is. Mit értek tudatos életmód alatt? Egyrészt a napi rutin kialakítását, másrészt az irányított táplálkozást. Az epizódok idejére és az egyensúlyi állapot idejére is külön-külön napirendet szoktunk kialakítani, amelynek fontos része a napi szintű rendszeres mozgás és a természetben eltöltött idő.
Feleségemmel az évek során kitapasztaltuk, hogy nálunk mi működik és mi nem, ami a mindennapi tevékenységeket illeti. Kerülendő számomra például a negatív végkimenetelű és realitást borító fantasztikus filmek nézése, az éjszakázás vagy egyéb pozitív-negatív irányú kilengések.
Fontos, hogy a személyre szabott életritmus kialakuljon, mind az epizódok alatt, mind pedig a hosszú távú egyensúlyi állapotok megtartásában. A mindennapok megélése számomra hála az égnek már lehetséges egyensúlyi állapotban. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kihívásokkal teli napok vagy időszakok, viszont életem jelentősebb részét egyensúlyban élhetem meg.

© 2019 Dániel Oravetz - Teodóra Kulcsár

Patient_stories_2.A_lelki_art

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.