5. Lehetünk hasznos tagjai a társadalomnak: Értékteremtő munkavégzés és kreatív tevékenységek

„Cikksorozatunk befejező részében szintén saját tapasztalatainkat osztjuk meg a közösséggel. “Hogyan lehetünk hasznos tagjai a társadalomnak?” ezt a címet is adhattuk volna ennek a résznek.”

patient-stories_V2.jpeg

5. Lehetünk hasznos tagjai a társadalomnak: Értékteremtő munkavégzés és kreatív tevékenységek

A jó hírünk: mi tapasztalatból tudjuk, hogy mindez lehetséges. Fontos, hogy nekünk — szkizofréniával élő embertársaknak — is szerepünk van a világban.
Életem egyik legmélyebb pontján saját célkitűzésem így hangzott: “Olyan segítő és alkotó tevékenységet szeretnék végezni, amely valós értéket teremt.”.
Ezen a ponton ismét kegyes volt hozzám a sors és az apró lépések taktikája megint bizonyított. Ráadásul nagy öröm volt számomra újra részt vállalni a munka világában és egy munkahelyi közösséghez tartozni. Nem beszélve arról, hogy hozzájárulásom a család anyagi terheihez számomra is jó érzés. Kezdetben irodai adminisztrátorként indultam és ma kutatóként dolgozom egy egyetemi kutatócsoportban.
Kulcsfontos szerepet játszik életemben a kreatív tevékenységek köre is. Ebben rendkívül sokat segített számomra mesterem, aki megtanított a festészet kulisszatitkaira és az alkotásba belefeledkezve tapasztalhattam meg életemben a művészet gyógyító erejét.
Felemelő érzéssel töltött el, hogy a pont-pont, vesszőcske szintjéről indulva hét esztendő felkészülés után önálló kiállítást rendezhettem festményeimből a helyi könyvtár varázslatos kis művészkávézójában.
Van még egy szívünkhöz közel álló terület, amelyet most, a cikksorozatunk végén a közösség is megtapasztalhatott. Életünk fő missziójának tartjuk a segítést. Ennek jegyében írtuk meg a Mentőöv című könyvünket is, amellyel járjuk folyamatosan az országot és tartjuk előadásainkat misszió jelleggel segítőinkkel, akiknek ezúton is köszönjük, hogy ez a cikksorozat létrejöhetett.
Bízunk abban, hogy egyre több szkiozfréniában szenvedő sortársunk tapasztalhatja meg életében a lelki egyensúly örömét. Mindehhez kívánunk kellő akaratot, alázatot, türelmet és együttműködési hajlandóságot a segítőkkel. Ebben segíthet ez a cikksorozat és ráadásként fő üzenetünk sortársainknak és szeretteiknek: “Soha ne add fel!”

© 2019 Dániel Oravetz - Teodora Kulcsár

Patient_stories_5.Lehetünk-hasznos_art.jpg

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.