CROHN-betegség gyógyszeres kezelése

Crohn-betegség gyógyszeres kezelése

A Crohn-betegség kezelésére számtalan gyógyszer létezik. Az, hogy kezelőorvosa melyik javasolja, függ a betegsége aktivitásától, aktuális egészségi állapotától.

A kezelések széles választéka áll rendelkezésre, amelyek közös célja a gyulladás csökkentése. Ezek a gyógyszerek csökkentik, kontrollálják a betegség jellemző tüneteit. Baktériumfertőzés gyanúja esetén, vagy ha fájdalom lép fel, antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók is használhatók.
Gyulladáscsökkentők (kortikoszteroidok). A legtöbb Crohn-beteg gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a fellángolások ideje alatt.
Immunmodulátorok. Ezek a gyógyszerek megváltoztatják az immunrendszer működését, és megakadályozzák a folyamatos gyulladást.

Biológiai terápiák. Általában, a biológiai gyógyszereket már több mint 100 éve használják. Az inzulin és az oltóanyagok is biológiai készítmények. Azért nevezzük biológiai terápiáknak, mivel – a vegyi gyógyszerektől eltérően –emberi vagy állati fehérjékből készülnek. Több mint egy évtizeden keresztül az új biológiai szereket sikeresen alkalmazták az immunrendszeri betegségek kezelésében. A biológiai szerek a gyomor-bélrendszerben található, gyulladásos mediátorokat célozzák meg, és így csökkentik a gyulladást. A Crohn-betegség kezelésére számos biológiai terápia alkalmazható. A betegek szubkután injekciók vagy infúziók formájában kapják a kezelést, otthon vagy kórházban, a biológiai szer típusától függően. A biológiai terápia megkezdése előtt bizonyos betegségeket, különösen néhány fertőzést ki kell zárni, és ellenőrizni kell meghatározott laboratóriumi értékeket.
Antibiotikumok. A fertőzéssel járó állapotok, például tályogok kezelésében nyújtanak segítséget, és csökkentik a sipolyok váladékozását. Súlyos fertőzések esetén is felírhatók.
Táplálékkiegészítők. Ezekre főként az alultáplált és/vagy ásványi anyag, vitamin- és egyéb létfontosságú tápanyaghiánnyal küzdő betegeknél van szükség.

Kapcsolódó Tartalom