Crohn-betegség kezelése

Crohn_Treatment_Crohn-betegség_kezelése.jpg

A Crohn-betegség élethosszig tartó, krónikus betegség. Kezelhető, de nem gyógyítható. Ez azt jelenti, hogy folyamatos kezelés szükséges ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek és hosszabb időre megszűnjenek.

Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegség kezelése különböző gyógyszerekkel és egyéb eljárásokkal (pl. műtét, terápiás étrend) történik. Az Ön gasztroenterológusa a kezelést a betegség helye és súlyossága, a velejáró szövődmények és az Ön korábbi kezelésekre adott válasza alapján választja ki. A pszichológustól kapott segítség vagy a dohányzás abbahagyása tovább növelheti a kezelés hatásosságát.

Crohn-betegség gyógyszeres kezelése

A gyulladás súlyossága és helye alapján különböző gyógyszerek közül lehet választani.

Crohn-betegség – műtét

A Crohn-betegség esetében az elsődleges terápiás opció a gyógyszeres kezelés. Ennek ellenére néhány Crohn-betegnek előbb-utóbb műtétre lesz szüksége. Erre abban az esetben is szükség van, ha az orvos rákos szövetet vagy esetleg rákra utaló jeleket talál a vastagbélben, illetve ha a gyógyszerek súlyos mellékhatásokat okoznak vagy elvesztették hatásosságukat. Emellett műtétre akkor is szükség van, ha a Crohn-betegség olyan szövődményekkel jár együtt, mint például béltályog, bélperforáció, sipolyok, bélelzáródás.

Tanácsok Crohn betekegnek

Bár a pszichológiai tényezők nem játszanak döntő szerepet a Crohn-betegség kialakulásában, befolyásolhatják a betegség szubjektív megélését.

EM-106586 2022.11.11.