Támogatás

Támogatás

Minél jobban megérti a betegségét, annál jobban tudja majd kontrollálni annak lefolyását és kezelését. Minél tájékozottabb, annál nagyobb az esélye annak, hogy aktív szerepet vállaljon betegsége kezelésében, illetve felkészüljön az orvossal való találkozásra és konzultációra.

Crohn-betegség-testmozgás

Crohn-betegség - mozgás

A szakértők már régóta vitáznak a testmozgás Crohn-betegségre kifejtett hatásáról. A válasz erre a kérdésre immár nagyon ígéretes: a testmozgás nem járul hozzá a gyulladás kialakulásához és nem súlyosbítja azt.

Crohn-betegség-étrend

A megfelelő táplálkozás rendkívül fontos a Crohn-betegség kezelésében. Az étrendnek egészségesnek, kiegyensúlyozottnak kell lennie, mivel a szervezetének tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A Crohn-betegség személyenként változik – az Ön betegségének nagyon sajátos lefolyása van, ezért az étrendet is kifejezetten az Ön igényeihez kell igazítani.

Étrendem a Crohn-betegség fellángolása, bélszűkület, illetve műtét esetén

Beszéljen az orvosával – vele együtt betegsége minden fázisára külön-külön táplálkozási tervet dolgozhatnak ki. Orvosa az Ön igényeinek megfelelő tanácsokkal, ajánlásokkal is segíthet.

Pszichológiai szövődmények

Crohn-betegség lelki okai

A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a Crohn-betegséget pszichológiai tényezők idézik elő. Ma már tudjuk, hogy nincs összefüggés a betegség fellángolása és a tartós emocionális stressz között. A kutatók mindemellett azon a véleményen vannak, hogy a stressztényezők közvetlenül befolyásolják a betegség lefolyását.

Crohn-betegség - depresszió

A problémákkal való megküzdés nem könnyű feladat. Sok beteg egész életében keresi a stresszel és szorongással való megküzdésre legalkalmasabb stratégiát.

Élet a Crohn-betegséggel

Élet a Crohn-betegséggel

A Crohn betegséggel való megküzdés legjobb módja egy hatásos kezelési terv kidolgozása, de a mindennapi problémákkal való megküzdéshez nem csak orvosi kezelésre van szükség. A pozitív hozzáállás, egészséges életmód és a segítő, támogató környezet sokat segíthet.

Crohn-betegség és nyaralás, utazás

Mindenre gondolt? Gondolt arra, hogy beszéljen az orvosával?

EM-106586 2022.11.11.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson