Társas élet

Társas élet

A társas élettől való visszahúzódás a szkizofrénia gyakori negatív tüneteinek egyike, és a betegek esetében gyakran figyelhetők meg érzelmi, szociális és motivációs problémák.

Esetükben a tünetek miatt gyakran hiányzik a mindennapokban való részvétel iránti motiváció, ami elszigeteltség érzéséhez, valamint a másokhoz való kötődés és a tartalmas kapcsolatok kialakításának képtelenségéhez vezethet.

A napjainkban alkalmazott pszichoterápia és pszichoszociális beavatkozások segíthetnek a betegeknek a szkizofréniával összefüggő társadalmi korlátok leküzdésében és a normális társas élet kialakításában.1

Nagyon fontos, hogy a szkizofréniában szenvedő személy úgy érezze, hogy biztonságban van és elfogadják, és ez javíthatja a beteg és családtagjai általános közérzetét. A családtagok vagy a gondozó számára nagy örömet okozhat, ha látják, hogy a beteg ismét kommunikál más családtagokkal és a barátokkal, illetve élvezi a mindennapi tevékenységeket.
Ehhez azonban szükséges a szkizofrénia tüneteinek megfelelő kontrollálása a gyógyszer utasítások szerinti szedésének/használatának folytatásával.

1. APA Clinical Guidelines. American Psychiatric Association. Practice guidelines for the treatment of patients with schizophrenia. 2004.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Kapcsolódó tartalom

A munka folytatása
Hogy segítsünk?
Élet szkizofréniával