A tünetekkel kapcsolatos reakciók

A tünetekkel kapcsolatos reakciók

A szkizofréniában szenvedő betegekhez közel álló személyek gyakran bizonytalanok a tekintetben, hogyan kell a beteg furcsa vagy egyértelműen téves kijelentéseire reagálni.

A szkizofréniában szenvedő beteg szemében a bizarr meggyőződések és a hallucinációk elég valóságosak. Nem a képzelet szüleményei. Ahelyett, hogy a családtagok vagy a barátok „ráhagynák” a betegre a téveszméket, nyugodtan meg lehet mondani neki, hogy nem ugyanúgy látják az adott dolgot, vagy nem értenek egyet a beteg kijelentéseivel, mindamellett, hogy elismerik a véleménykülönbség létjogosultságát.

A gondozóknak ügyelniük kell arra, hogy ne cáfolják meg a beteg meggyőződéseit, ugyanakkor nem szabad követniük vagy egyetérteniük a beteg téveszméivel. Az ugyanis alááshatja a beteg önbecsülését és megrendíti megküzdési stratégiáját, ami visszaeséshez vezethet.
Hasznos lehet, ha a szkizofréniában szenvedő személy ismerősei a beteg beleegyezésével nyilvántartást vezetnek a jelentkező tünetekről, a szedett gyógyszerekről (és az alkalmazott dózisról) és a különböző kezelések észlelt hatásairól. A korábbi tünetek észrevétele segíthet a családtagoknak a visszaesés jeleinek felismerésében.
A családtagok az esetleges visszaesés olyan korai figyelmeztető jeleire is felfigyelhetnek, mint a fokozott visszahúzódás vagy az alvási mintázat megváltozása. Így a pszichózis kiújulása korai stádiumban kiszűrhető, és a megfelelő kezeléssel a teljes visszaesés megelőzhető.

Ha a családtagok tudják, hogy korábban melyik gyógyszer használt, és melyik járt nemkívánatos mellékhatásokkal, nagymértékben segíthetik a kezelőorvost a lehető legjobb kezelés gyorsabb megtalálásában.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Kapcsolódó tartalom

Segítség és további tanácsok
Motiváció
Pozitív megközelítés