Motiváció

Motiváció

A családtagok és a barátok szerepe rendkívül fontos a szkizofréniában szenvedő rokon/barát motiválásában, a gyógyszeres kezelés fenntartásában és a tartós kezeléssel járó előnyös hatás elérésében.1, 9

A beteghez közel álló személyek segíthetnek olyan stratégiák kidolgozásában, amelyekkel biztosítható a gyógyszer utasítások szerinti, mindennapi élet részévé váló rutinszerű szedése.1, 9 A gondozók ezáltal segíthetnek a rendszeres gyógyszerszedés biztosításában, ami különösen fontos a hosszú távú előnyök szempontjából.25

A családtagok és a barátok annak korai jeleit is észlelhetik, hogy a beteg valamivel küzd, vagy nemkívánatos mellékhatást tapasztal, így arra kell biztatniuk a beteget, hogy keresse fel kezelőorvosát. Ez rendkívül fontos lehet, hiszen a szkizofréniában szenvedők gyakran vonakodnak az orvossal való találkozástól.
Ha azonban az orvos tud az ilyen problémákról, a beteggel együttműködve megtalálhatják a beteg állapotát javító megoldást; ilyen lehet az antipszichotikum dózisának megváltoztatása, a mellékhatások megszüntetését célzó gyógyszerek felírása vagy a mellékhatások legyőzésére vonatkozó gyakorlati tanácsadás.

1. APA Clinical Guidelines. American Psychiatric Association. Practice guidelines for the treatment of patients with schizophrenia. 2004.

9. National Institute for Clinical Excellence. National Clinical Practice Guidelines Number 82.

25. Novick D et al. Psychiatry Res 2010; 176: 109-113.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Kapcsolódó tartalom

Segítség és további tanácsok
Pozitív megközelítés
Mit tehetünk szkizofréniában szenvedő rokonunkért?