Mit tehetünk szkizofréniában szenvedő rokonunkért?

Mit tehetünk szkizofréniában szenvedő rokonunkért?

Amennyiben valaki családtagjánál szkizofréniát diagnosztizálnak, annak a személynek a szerepe rendkívül fontos lehet a beteg családtag támogatásában és a megfelelő ellátás biztosításában.1

A szkizofréniában szenvedő családtag megfelelő támogatásához nagyon fontos a betegség minél jobb megértése. A kezelőorvosnak fel kell készülnie a család szkizofréniával és a kezeléssel összefüggő esetleges kérdéseinek megválaszolására.

Előfordul, hogy a szkizofréniában szenvedő beteg nem képes kommunikálni az értékelés során. Bizonyos esetekben csak a beteg egy családtagja tud a szokatlan viselkedésről vagy gondolatokról. Ezért jelenlétük nagyon értékes lehet az orvossal való találkozások alkalmával. A szkizofréniában szenvedő beteg rokona a család kórtörténetének és a beteg által szedett gyógyszerek megismerésében is segíthet.
A családtagnak a gyógyszerrel, a mellékhatásokkal, a hosszú távú egészségi kockázatokkal és a kórházi kezelés szükségességének esélyével kapcsolatban is merülhetnek fel kérdései. Hasznos lehet, ha a családtag a kérdéseket feljegyzi, és az orvossal való beszélgetésen tart magánál papírt és tollat jegyzetelés céljából.

1. APA Clinical Guidelines. American Psychiatric Association. Practice guidelines for the treatment of patients with schizophrenia. 2004.

EM-106593 Lezárási dátum: 2022.11.15.

Kapcsolódó tartalom

Segítség és további tanácsok
Motiváció
Pozitív megközelítés