Mi az egészségügyi technológiaértékelés (HTA: Health Technology Assessment)?

Mi az egészségügyi technológiaértékelés (HTA: Health Technology Assessment)?

Az egészségügyi technológiaértékelés (HTA) az egészségügyi technológiákat eredményesség, hatékonyság, költség-hatékonyság, gazdasági és társadalmi következmények szempontjából értékelő eljárások összessége.
A technológia-értékelés alapvetően azt elemzi, hogy az adott technológia milyen költség mellett milyen egészség-nyereséget hoz (élettartam hosszabbodás és életminőség javulás); illetve, hogy az adott probléma kezelésére rendelkezésre álló egyéb technológiákhoz képest milyen az új technológia hatásossága és költség-hatékonysága.

A HTA az ártámogatási kérdések tekintetében döntéstámogató segítséget nyújt.
Az egészségügyi technológiaértékelés célja az egészségügyi közpolitika formálóinak tájékoztatása egy adott eljárás klinikai (hatásosság, eredményesség), gazdasági és gyakran szociális/etikai vonatkozásáról az optimális forrásallokáció elősegítése érdekében. Főbb célja az egészségügyi ellátással foglalkozó szakpolitika-formálók tájékoztatása.
A folyamat azzal kapcsolatban nyújt tanácsot, hogy adott egészségügyi technológia használata szükséges-e. Ha szükségesnek bizonyul, úgy megvizsgálja a legjobb alkalmazási módját és azt, hogy a mely betegek tudnák leginkább az előnyét élvezni. Különböző értékelések léteznek, de legtöbbjük az egészségügyi előnyöket és a technológia alkalmazásának kockázatát vizsgálja. Megvizsgálják ezenkívül a költségeket és minden olyan szélesebb körű hatást, amelyet az adott technológia a lakosságra vagy társadalomra gyakorolhat.
A HTA-tevékenységek javíthatják a teljesítményt, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, de csak akkor, ha teljes körű HTA-rendszerré alakulnak.
A jól működő HTA-rendszerek összhangban vannak az egyértelmű szakpolitikai célokkal, figyelembe veszik az intézményi kontextust és megfelelő módon valósulnak meg. Számos kulcsfontosságú célkitűzés létezik a HTA-tevékenységekre olyan politikák felé, amelyek teljes értékű HTA-rendszerré történő átalakításkor az elveszett előnyökből eredően csökkenthetik az adott vállalkozásban fennálló költségeket:

  • Támogatás az egészségügyi döntéshozók számára a döntések optimalizálásában;
  • Az új orvosi technológiákból származó klinikai előnyök és hozzáadott költségek ismerete;
  • A források hiánya által jellemzett közfinanszírozási rendszerekből származó források elosztásának hatékonyságának növelése;
  • Az átláthatóság és az elszámoltathatóság fokozása az egészségügyi ellátásban való dönté

EM-114065
Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó tartalom

Szójegyzék


A egészségügyi technológia-értékelés (Health Technology Assessment – HTA) szerepe az innovációhoz való hozzáférésben


Az egészségügyi technológiaértékelés (HTA) céljai