Mi a Crohn-betegség?

Mi a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű, krónikus lefolyású gyulladásos betegsége, ami azt jelenti, hogy bár véglegesen nem gyógyítható, a terápiás kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők, egyes esetekben pedig huzamos ideig tartó panaszmentesség is elérhető.

Az emésztőrendszer gyulladása

Crohn_About_disease_Az_emésztőrendszer_gyulladása
A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét érintheti, a szájüregtől egészen a végbélnyílásig. A gyulladás gyakran foltokban jelentkezik, amelyek között egészséges bélszakaszok találhatók.
Előfordulhat, hogy a Crohn-betegség a belek belső felszínén megjelenő kisebb, nagyobb aftás fekélyek formájában nyilvánul meg. Az aftás fekélyek idővel mélyebbekké, tartósabbakká válnak, károsíthatják a belek falát, és ez bélszűkülethez is vezethet.
A gyulladás a bélfal valamennyi rétegét érinti, esetenként a gyulladás és a fekélyek teljesen áthatolhatnak a bélfalon, aminek következtében tályog vagy sipoly, vagyis a bél egyik részéből egy másikba, akár egy szomszédos szervbe (bőr, hólyag stb.) vezető járat jön létre.
A Crohn-betegség lefolyásában fellángolások fordulnak elő. A tünetmentes időszakot (remisszió) felválthatják úgynevezett fellángolások, amikor a tünetek aktívvá válnak. Nem lehet megjósolni, mikor váltják egymást ezek az időszakok, illetve, hogy milyen nagy területet érint a gyulladás.
Amint azt láttuk, a Crohn-betegség nem jelent folyamatosan problémát, és nagyon „egyedi” betegség. Minden beteget másképpen érint. Egyeseknél a betegség enyhe lefolyású, csupán néhány szövődménnyel jár együtt, és kezelésre kizárólag a betegség legaktívabb fázisában van szükség. Másoknál a betegség lefolyása szűkületekkel, tályogokkal és sipolyokkal jár együtt, ami biológiai terápiát és/vagy műtétet tesz szükségessé.

A Crohn-betegség érinthet a bélrendszeren kívüli szerveket is
Baumgart et al., 2012

Crohn-betegség okai

A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű, krónikus lefolyású gyulladásos betegsége, ami azt jelenti, hogy nem gyógyítható, a terápiás kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők, egyes esetekben pedig huzamos ideig tartó panaszmentesség is elérhető.
A Crohn-betegség pontos oka nem ismert. A kutatók úgy gondolják, hogy a betegséget több tényező okozhatja, ideértve a genetikai tényezőket, az immunrendszer rendellenes reakcióit és a környezeti tényezőket is.

Crohn-betegség epidemiológiája

A Crohn-betegség férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. Főként 15-35 éves serdülőket és fiatal felnőtteket érint, de fiatalabb gyermekeknél és felnőtteknél is előfordulhat. Minden ötödik Crohn-beteg 20 évnél fiatalabb. A betegség csecsemőknél is kialakulhat.

Globális epidemiológiai adatok

A Crohn-betegség előfordulási gyakoriságával kapcsolatban számos eltérő adat látott napvilágot. Az adatok között jelentős különbségek vannak az adatgyűjtés földrajzi területétől függően. A különbségek részben a környezeti tényezőkkel, így például az urbanizáció eltérő fokával vagy az étkezési szokásokkal magyarázhatók. A különbségek továbbá a különböző etnikai csoportok genetikai és egyéb környezeti tényezői közötti eltérésekből adódnak. Európában a Crohn-betegség prevalenciája 0,6/100.000 (Görögország) és 322/100.000 lakos (Németország) között mozog.

http://www.crohnscolitisfoundation.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/
http://www.crohnscolitisfoundation.org/assets/pdfs/living-with-crohns-disease.pdf
http://www.crohnsandcolitis.ca/About-Crohn-s-Colitis/What-are-Crohns-and-Colitis
http://www.efcca.org/en/science


- Tsianos, E., et al., The epidemiological profile of inflammatory bowel disease in different parts of North-West Greece. Ann Gastroenterol, 2005. 18: p. 434-440.
- Hein, R., et al., Prevalence of inflammatory bowel disease: estimates for 2010 and trends in Germany from a large insurance-based regional cohort. Scandinavian journal of gastroenterology, 2014. 49(11): p. 1325-1335.
- Baumgart, Daniel C., Sandborn, William J. Crohn's disease. The Lancet, 2012, 380 (9853):1590-1605.

EM-106586 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom