Crohn-betegség - mozgás

Crohn-betegség - mozgás

A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás vagy sportolás javára válik a betegeknek, hozzájárul jólétük megőrzéséhez, kedvező hatással van a betegség lefolyására és általános egészségükre.

Ez azt jelenti, hogy a testmozgás segít Önnek megküzdeni a betegséggel és jelentősen javítja az életminőségét. Fontos, hogy tisztában legyen fizikai terhelhetőségének határaival, amelyeket nem szabad túllépnie. A testmozgás pozitív hatásait már néhány hét rendszeres testmozgás után is megtapasztalhatja: erősebbnek, fittebbnek fogja érezni magát, ellenállóbb lesz, és készen áll majd a Crohn-betegséggel való küzdelemre.

Hallgasson a testére

Hallgasson a testére

A testmozgás, a sportolás kedvező hatással lehet Crohn-betegség esetén. Az edzéstervét saját képességeihez kell igazítania, mivel csak a megfelelő egyensúly megtalálásával érhetők el pozitív eredmények. Ez az egyensúly nem csak fizikai erőnlétet, hanem mentális stabilitást is biztosít. A testmozgás átsegíti azokon az időszakokon, amikor elcsügged, javítja a kardiovaszkuláris egészségét, és következésképpen erősíti az immunrendszerét. A mérsékelt, kevésbé megerőltető testmozgás is javíthatja a fizikai és mentális egészségét.

Keresse meg azt a testmozgást, amelyet igazán szeret, és amely a legjobban illik Önhöz. Fontos, hogy tartson pihenőt, ha szükséges, és hogy a testmozgást úgy illessze be mindennapi rutinjába, hogy ne jelentsen további stresszforrást.

A Crohn-betegség esetében a tápanyagok felszívódása elégtelen, ami mágnézium- és vashiányhoz vezethez. Az elvesztett tápanyagokat pótolni kell, különösen, ha nemrégiben kezdett mozogni, sportolni. Mivel rendszeresen mozog, a szervezetének több tápanyagra van szüksége, és előfordulhat, hogy táplálékkiegészítőket is kell szednie, amit meg kell beszélnie a kezelőorvosával.

Mit kell szem előtt tartanom, ha rendszeresen mozgok: gyógyszerek, műtét, sztóma

Fellángolás

A testmozgás kedvező hatással van a betegségére. Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznie arról, hogy heveny betegség vagy annak nagymértékű súlyosbodása esetén csak bizonyos mértékű testmozgás ajánlott. Ne erőltesse meg magát. Tartson szünetet, ha szükséges, és hagyja, hogy a teste pihenjen.

Műtét után

Közvetlenül műtét után nem szabad sportolnia, hogy ne veszélyeztesse felépülését. Műtét után fokozatosan elkezdhet mozogni, és előbb kevésbé megerőltető testmozgást (pl. séta) kell végeznie. Hasi műtét esetében hosszabb ideig nem szabad mozognia a posztoperatív sérv megelőzése érdekében. A kevésbé megfelelő testmozgás az, amelyik fokozott terhelésnek teszi ki a hasfalat és a hasizmokat, és így károsodást okozhat (pl. súlyemelés).

Sztóma

A sztómás betegek általában képesek sportolni, mivel a sztómazsák elrejthető az öltözet alatt; a legnagyobb akadály „csak a beteg fejében létezik”. A küzdősportok és esetleg a síelés kivételével bármilyen sport ajánlott, pl. kerékpározás, kézilabda, tennisz, jóga, pilates.

Hallgasson a testére

Függetlenül a választott testmozgástól, mindig tartsa szem előtt képességeit! Kezdje kevésbé megterhelő gyakorlatokkal, majd lassan fokozza azokat, ha a teste már jól tolerálja őket. Iktasson be szüneteket is. Mindig realisztikus célokat tűzzön ki magának. Érezni fogja, hogy a megfelelő nehézségi szintű testmozgás javítja az egészségét és segít a testének jobban megküzdeni a Crohn-beteggséggel.

EM-106586 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom

Étrendem a Crohn-betegség fellángolása, bélszűkület, illetve műtét esetén


Crohn-betegség lelki okai


Crohn-betegség - depresszió