Hagyományos házi praktikák pszoriázisban

Hagyományos házi praktikák pszoriázisban

A pszoriázis tüneteinek enyhítésére alkalmazott házi praktikák hatására javulhatnak a bőrtünetek.

Hogyan kezelhető a pszoriázis házi praktikák segítségével?
Holttengeri sós fürdő: A holttengeri só alkalmazása hatékonyan támogatja a pszoriázis hagyományos kezelését. Ezenkívül egyre több, holttengeri sót tartalmazó kozmetikai termék van forgalomban. Ezek a termékek szabályozzák a faggyútermelést, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és javítják a bőr állapotát.

Pszoriázisom van. Hogyan kezelhető? Milyen kihívásokkal szembesülhet a pszoriázissal élő beteg? Jobb életminőség: hogyan javítható az egészségi állapot pszoriázisban?
A korai diagnózison és terápiaindításon kívül, fontos a pszoriázis bőrtüneteinek súlyosbodását előidéző tényezők kiküszöbölése is. Ez növeli a kezelés hatékonyságát és csökkenti a beteg életkörülményeit negatívan befolyásoló hatásokat. Ha a beteg nem kellően elővigyázatos és tesz meg mindent a pszoriázisos tünetek csökkentése érdekében, a betegség a súlyos szövődmények (így például magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség) jelentősen emelkedett kockázatával járhat.

Pszoriázis – mit kerüljünk?

Ha Önnek pszoriázisa van, az alábbiakat szükséges figyelembe vennie:

 • Alkohol: a gyakori alkoholfogyasztás fokozhatja a pszoriázisos fellángolások kockázatát és ronthatja a betegség tüneteit. Ezenfelül az alkohol kölcsönhatásba léphet a pszoriázisra szedett gyógyszerekben lévő hatóanyagokkal. Következesképpen semlegesítheti a terápia hatásait, vagy súlyos mellékhatásokat okozhat. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy milyen kölcsönhatás fordulhat elő az Ön esetében alkalmazott készítménnyel.
 • Dohányzás: a gyakori dohányzás vagy a cigarettafüggőség fokozhatja a tünetek súlyosságát, különösen nőknél. Ezenkívül a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával jár.
 • Stressz: a pszoriázisos betegek által megélt stresszes helyzetek felerősíthetik a betegség bőrtüneteit. A stressz, a negatív érzelmek, a mindennapos problémák a pszoriázis fellángolását válthatják ki, és hozzájárulhatnak a gyulladásos bőrelváltozások kialakulásához és terjedéséhez. Ha a stressz nem kiküszöbölhető, és azt tapasztalja, hogy a pszoriázisa a stressz miatt rosszabb, konzultáljon a bőrgyógyászával, és forduljon pszichológushoz vagy pszichiáterhez.
 • Túlsúly: a pszoriázisos betegek jobban ki vannak téve a túlzott súlygyarapodásnak, ami végül elhízáshoz vezethet. A túlsúly meglehetősen megnehezítheti a pszoriázisos tünetek kezelését, különösen a bőrredőkben, a hónaljban, a mellek alatt vagy a lágyékhajlatban. A túlsúlyos betegek ezenkívül hajlamosabbak a bakteriális vagy gombás fertőzésekre is. A túlsúlyos betegeknél a pszoriázis kezelése is kevésbé hatékony lehet. Ez azzal magyarázható, hogy a gyógyszerek standard adagjai nem elegendőek a terápiás hatás kiváltásához az elhízott betegek esetében. Ez a biológiai terápiákra is vonatkozik. Ezért a túlsúlyos pszoriázisos betegeknek ajánlott dietetikussal konzultálni a kiegyensúlyozott étrend kidolgozása érdekében.

Bőrápolás pszoriázisban: a bőr állapotát javító készítmények

A pszoriázis bármely testfelületen megjelenhet. Vannak azonban olyan bőrterületek, ahol a pszoriázisos tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Fontos megjegyezni, hogy a pszoriázis intenzitása csökkenthető a beteg életmódjának megváltoztatásával. A következőkben felsoroljuk azokat a legfontosabb életmódbeli változtatásokat, amelyek a pszoriázisos betegek előnyére válhatnak:

 • Kézmosás után mindig törölje meg alaposan a kezét, és kenje be bőrápolóval. Ügyeljen rá, hogy az érintett bőrterület ne sérüljön meg és ne érje azokat irritáció.
 • Házimunka végzésekor viseljen kesztyűt, különösen, amikor vegyi anyagokat használ.
 • Viseljen pamutzoknit
 • Amikor csak lehetséges viseljen kényelmes, nyitott cipőt
 • Hajmosáskor ügyeljen arra, hogy ne sértse fel meg a hajas fejbőrét
 • Használjon napvédő krémeket, hogy elkerülje a napégést
 • Minden nap használjon bőrápoló (hidratáló és zsíros hatású) termékeket, különösen fürdés után

Körömpszoriázis: körömápolás pszoriázisban – gyakorlati ötletek

Ha körmei megnyúltak, deformáltak és matt színűek, és a körömágyban olajcsepphez hasonló elszíneződés látható a körömlemez alatt, akkor előfordulhat, hogy Önnek pszoriázisa van. Ha körömpszoriázist állapítanak meg Önnél, a következőket kell tennie:

 • Vágja mindig rövidre a körmét, hogy elkerülje a fertőzést
 • Minden kézmosás után törölje szárazra a körmeit körülvevő bőrt
 • Viseljen védőkesztyűt kertészkedés, házimunka, sportolás vagy bármilyen más aktivitás közben
 • Tengerparton és uszodában érdemes vízi cipőt viselnie a lábfeje és -ujjai védelmében

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom