A pszoriázis kezelése

A pszoriázis kezelése

Psoriasis-Treatment_A_pszoriázis_kezelése.png

A fototerápia (fényterápia) ősidők óta ismert és alkalmazott kezelési mód. A fény hatására az érintett bőrsejtek szaporodása lelassul, ami javítja a bőr állapotát pszoriázisban. A betegek legnagyobb részénél a napsugárzás kedvezőnek bizonyul, és láthatóan csökkenti a bőrtüneteket. Érdemes megemlíteni, hogy a fényterápia olyan betegeknél is alkalmazható, akiknek a tünetei napfény hatására rosszabbodnak. A PUVA az egyetlen olyan kezelési módszer pszoriázisban, amely során egy (szájon át adott) fényérzékenyítő gyógyszerek, a pszoralent „A” típusú ultraibolya fénnyel (UVA) kombinálnak. Az UVB-fényterápia (széles- vagy keskenysávú ultraibolya fény) pszoriázisban biztonságosabb, mint a PUVA, és olyan pikkelysömörös betegek számára ajánlható, akik egyidejűleg máj- vagy szemproblémákkal küzdenek.

A hagyományos szisztémás kezelést akkor alkalmazzák, ha a lokális kezelések nem járnak sikerrel. A szisztémás kezelés injekció vagy tabletta formájában alkalmazható. A hagyományos szisztémás kezelések igen hatásosak, de egyben a mellékhatások kockázata is nagyobb. A szisztémás gyógyszerek közepes és súlyos fokú pszoriázisban szenvedő betegek esetében javasoltak. A szisztémás kezelést kapó betegeknél rendszeres vérvizsgálatokat és vérnyomásmérést kell végezni. Széles körben alkalmazott szisztémás gyógyszerek a ciklosporin, a metotrexát és a retinoidok. A ciklosporin szájon át, tabletta formájában alkalmazott gyógyszer, amely befolyásolja az immunrendszer működését. Injekció vagy tabletta formájában alkalmazzák. A retinoidok hatására a bőrsejttermelés és a hámlás normálissá válik. A retinoidok A vitamin származékok, amelyek képesek normalizálni a bőrsejttermelést és a hámlást.
A biológiai szerek (biologikumok) áttörést jelentenek a pszoriázis kezelésében, ami felcsillantja a reményt az érintett betegek számára. A biológiai terápiák módosítják a szervezett immunreakcióit, és utánozhatják az antitestek működését. A biológiai terápiák az immunrendszert célozzák meg. Más immunszuppressziós szerekkel szemben a biologikumok csak azokat a helyeket célozzák meg, ahol a pszoriázis kialakul, és alkalmasak hosszú távú alkalmazásra. A biológiai szereket szubkután (bőr alá beadott) injekció vagy intravénás infúzió formájában alkalmazzák.
A pszoriázis tüneteinek enyhítésére alkalmazott házi praktikák hatására javulhatnak a bőrtünetek. Holttengeri sós fürdő: A holttengeri só alkalmazása hatékonyan támogatja a pszoriázis hagyományos kezelését. Ezenkívül egyre több, holttengeri sót tartalmazó kozmetikai termék van forgalomban. Ezek a termékek szabályozzák a faggyútermelést, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és javítják a bőr állapotát.

Mi az a pszoriázis?

A pszoriázis (más néven pikkelysömör) egy krónikus lefolyású, gyulladásos betegség. A bőrtünetek bárhol megjelenhetnek. Leggyakrabban a hajas fejbőr, a könyök és a térd valamint a keresztcsont feletti bőrterületet érintik, ritkábban fordulnak elő a hajlatokban.

Pikkelysömör tünetei

A gyulladás által érintett területeken a bőr vörössé válik, megvastagszik és vaskos (ún. pikkelyes) hámlás tapasztalható. A bőrtünetek mellett pszoriázisban a körmök és az ízületek is érintettek lehetnek. A körmökön különböző eltérések jelenhetnek meg, illetve előfordul, hogy alakjuk deformálódik. A pszoriázis a tünetek kiterjedésben és súlyosságában nagy változatosságot mutat egyénenként.
A társuló szubjektív panaszok (pl. erős viszketés, fájdalom) és a betegség hullámzó lefolyása az életminőséget jelentősen befolyásolják. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy számos hatékony kezelés létezik és hogy a pikkelysömörrel élők is aktívan hozzájárulhatnak betegségük kedvezőbb lefolyásához.
Pszoriázis súlyossága1 – enyhe, közepesen súlyos vagy súlyos?
A pszoriázis súlyosságának értékelése a bőrléziók kiterjedése és súlyossága, illetve az életminőségre kifejtett hatásuk alapján történik.

Az érintett bőrfelület nagysága alapján a pszoriázis súlyossága:

Psoriasis-Treatment_A_pszoriázis_kezelése_disease.jpg

A pszoriázis által érintett testfelszínt (angolul: Body Surface Area – BSA) úgy tudjuk meghatározni, hogy megnézzük hányszorosa a tünetes bőr kiterjedése a beteg tenyerének, mely a teljes testfelszín kb. 1%-a. 10% (azaz 10 tenyérnyi) bőrtünet esetén súlyos pszoriázisról van szó. Az érintett bőrfelület nagysága csupán az egyik tényező, amelyet az orvosa figyelembe vesz a betegség súlyosságának értékelése során. A betegségét abban az esetben is súlyosnak kell tekinteni, ha a testfelszín kevesebb mint 10% át érinti, viszont az elváltozás jelentősen befolyásolja az életminőséget. Például a tenyéren vagy a talpon megjelenő elváltozás problémákat okoz a mindennapi tevékenységben.
A kezelés során a legfőbb célkitűzés, hogy a betegek bőre a lehető leghosszabb ideig tünetmentes vagy majdnem tünetmentes maradjon. A pikkelysömör krónikus, azaz élethosszon keresztül fennálló betegség. Az optimális kezelési stratégiát a bőrtünetek kiterjedése, elhelyezkedése és jellege, valamint az egyéb kísérő tünetek (köröm, ízületi érintettség) alapján kezelőorvosa fogja személyre szabottan megtervezni.
A pszoriázis terápiájában számos külsőleges kezelés, gyógyszer vagy injkeció, illetve fényterápiás lehetőség áll rendelkezésre. Ezekből kezelőorvosa személyre szabottan választja ki azt a kezelést, mellyel elérhető, hogy az Ön bőre a lehető leghosszabb ideig tünetmentes vagy majdnem tünetmentes állapotban legyen.

Pikkelysömör kezelése

A kezelés kiválasztásakor az orvosa az alábbiakat veszi figyelembe:
- a pszoriázis típusa és súlyossága,
- a korábban alkalmazott gyógyszeres kezelések hatékonysága,
- a kezelés típusának az Ön életstílusához és elvárásaihoz való igazítása,
- a kezelés előnyei és hátrányai,
- az életkor és a meglévő betegségek,
- allergiák, illetve az Ön által szedett más gyógyszerek,
- terhesség vagy terhesség tervezése.

A pszoriázis kezelési lehetőségei: 2, 3


Helyi (külsőleges) kezelés

Közvetlenül a bőrön alkalmazott kenőcsök, krémek.

Fényterápia

Kezelés ultraibolya (UV) fénnyel.

Hagyományos szisztémás kezelés

Olyan gyógyszerek, amelyek az egész szervezet szintjén gátolják a szervezet immunválaszát. Szedhetőek szájon át tabletták formájában vagy alkalmazhatóak bőr alá adott injekció formájában is.

Biológiai készítmények (bőr alá adott injekció vagy vénás infúzió)

Olyan gyógyszerek, amelyek célzottan gátolják az immunválasz egyes elemeit pszoriázisban. Bőr alá adott injekció vagy vénába adott infúzióként alkalmazhatóak.

Hatékony kezeléssel a pszoriázis kontroll alatt tartható és elérhető, hogy a betegség kevésbé vagy szinte egyáltalán ne befolyásolja az életminőségét. Ne feledje, hogy a pszoriázis hullámzó lefolyású betegség, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy gyógyszereit hogyan és mennyi ideig kell alkalmazni.

Kapcsolódó tartalom

Lokális kezelés

A pszoriázis kezelésének egyik módja a lokális terápia alkalmazása. A lokális kezelés speciális készítmények, rendszerint kenőcsök használatát jelenti, amelyeket közvetlenül az érintett bőrterületekre visznek fel.

Fényterápia

A fototerápia (fényterápia) ősidők óta ismert és alkalmazott kezelési mód. A fény hatására az érintett bőrsejtek szaporodása lelassul, ami javítja a bőr állapotát pszoriázisban.

BIOLÓGIAI TERÁPIA

A pikkelysömör nem pusztán bőrbetegség, ma már a szakemberek az egész szervezetre kiható immunbetegségként azonosítják. Az érintettek 10-15%-ánál előfordul, hogy a bőrtünetek mellett ízületi tünetek is jelentkeznek.

Hogyan hatnak a biológiai szerek?

A biológiai terápiák az immunrendszert célozzák meg. Más immunszuppressziós szerekkel szemben a biologikumok a pszoriázis kialakulási helyén fejtik ki hatásukat és alkalmasak hosszú távú alkalmazásra.

Hagyományos házi praktikák pszoriázisban

A pszoriázis tüneteinek enyhítésére alkalmazott házi praktikák hatására javulhatnak a bőrtünetek.

Hagyományos szisztémás kezelés

Általános szabályként a hagyományos szisztémás kezelést akkor alkalmazzák, ha a lokális kezelések nem járnak sikerrel.

  1. National psoriasis foundation. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis, accessed: August 2018.
  2. National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Treatments. Available at https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/treatments. Accessed: August 2018.
  3. The Psoriasis and Psoriatic Arthritis Alliance. Emollients and Psoriasis. Available at http://www.papaa.org/further-information/emollients-and-psoriasis. Accessed: August 2018.

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.