Pszoriázis

Betegség

Psoriasis-Betegség.png

A pszoriázis (pikkelysömör) súlyos, krónikus bőrbetegség, amelyet rendellenes epidermiszproliferáció (a felhám túlzott mértékű felszaporodása) jellemez. Erőteljes genetikai komponenssel rendelkezik. A pikkelysömör élethosszig tartó, krónikus megbetegedés. A betegség ciklikusan változik, időnként javul, majd újra fellángol. A plakkpszoriázis a pikkelysömör leggyakoribb formája, amely a betegek mintegy 80%-át érinti. A plakkpszoriázis jellegzetes bőrelváltozások formájában jelentkezik, amelyek összeolvadnak kivörösödött, lapos, ovális foltokat (plakkokat) alkotva. A különböző méretű, többnyire vörös plakkok jól tapinthatóak.

A pikkelysömör kezelésében nagyon fontos a korai diagnózis, és az időben elkezdett terápia. Ha bármilyen pikkelysömörszerű bőrelváltozást tapasztal magán, késlekedés nélkül forduljon a betegség kezelésére specializálódott bőrgyógyászhoz. Előfordulhat, hogy a diagnózis megerősítése érdekében bőrbiopsziára van szükség, amelynek során mintavétel történik az érintett bőrterületről. A pszoriázis diagnózisához nincs szükség kórszövettani vizsgálatra. Ha Önnél pikkelysömört diagnosztizálnak, az egészségi állapotát a bőrgyógyász a következő skálák segítségével határozhatja meg: PASI, DLQI és BSA. A legjobb kezelés kiválasztásához és hatásosságának meghatározásához fontos azonosítani a betegség aktivitásának értékét.
A betegség bármely életkorban kezdődhet. A pikkelysömör azonban gyakran 15 és 25 éves kor között kezdődik. A betegség előfordulhat kisgyermekeknél és idős korban is. A pszoriázis jellegzetes bőrelváltozások formájában jelentkezik, amelyek aztán pszoriázisos plakkokká olvadnak össze. Ezen plakkok kiterjedése és súlyossága változhat. A pikkelysömör bőrtünetei leggyakrabban a hajas fejbőrt, a könyököt, a térdet, a deréktájat vagy keresztcsonttájat, a kezeket és lábakat érintik. Pszoriázisos plakkok az ujjkörmökön is kialakulhatnak. A pszoriázis fajtáit általában a jellemző megjelenés, az érintett területek és a súlyosság foka alapján azonosítják.

Mi a pszoriázis?

A pszoriázis nem csupán egy bőrbetegség

A pszoriázis nem csupán egy bőrbetegség

A pszoriázis nem csupán a száraz, pikkelyes hámlásokat jelenti a bőrön. A pikkelysömörös betegek félnek az elutasítástól, és a magán-, illetve családi élet hiányától, illetve attól, hogy nehezen találnak munkát, továbbá a pszoriázissal kapcsolatos szövődményektől, melyek végül rokkantsághoz vezethetnek.

A pszoriázis súlyos, nem fertőző krónikus gyulladásos bőrbetegség.

A pszoriázis súlyos, nem fertőző krónikus gyulladásos bőrbetegség.

Bár a pszoriázis kialakulása mögött meghúzódó mechanizmust nem teljesen ismerjük még, azt tudjuk, hogy ez a betegség genetikailag meghatározott, és immunrendszeri zavarokhoz társítható.

Hogyan diagnosztizálható a pszoriázis?

Milyen orvost válasszak?

Milyen orvost válasszak?

Érdemes olyan bőrgyógyászt választania, aki a pszoriázis kezelésére specializálódott. Erre rá kell kérdeznie, mivel ez nem magától értetődő. Ha nincs megelégedve az ellátás szintjével, konzultálhat másik bőrgyógyásszal annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjon a kezelési lehetőségekről.

Mit tegyen, ha felmerül Önben a gyanú, hogy pszoriázisa lehet?

Mit tegyen, ha felmerül Önben a gyanú, hogy pszoriázisa lehet?

Ha arra gyanakszik, hogy tüneteit pszoriázis okozhatja, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz a diagnózis felállítása érdekében.A betegség kialakulása

Hogyan enyhítsük a pszoriázis tüneteit?

Hogyan enyhítsük a pszoriázis tüneteit?

Súlyosságát tekintve a pszoriázis betegenként eltérő. A betegséget különböző tényezők válthatják ki, például a stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve egyes gyógyszerek.

A pszoriázis első tünetei

A pszoriázis első tünetei

A betegség bármely életkorban kezdődhet. A pikkelysömör azonban gyakran 15 és 25 éves kor között kezdődik. A betegség előfordulhat kisgyermekeknél és idős korban is.

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.