A pszoriázis nem csupán egy bőrbetegség

A pszoriázis nem csupán egy bőrbetegség

A pszoriázis nem csupán a száraz, pikkelyes hámlásokat jelenti a bőrön. A pikkelysömörös betegek félnek az elutasítástól, és a magán-, illetve családi élet hiányától, illetve attól, hogy nehezen találnak munkát, továbbá a pszoriázissal kapcsolatos szövődményektől, melyek végül rokkantsághoz vezethetnek.

A pszoriázis, változó súlyosságú, élethosszig tartó, krónikus betegség. Gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti. A pszoriázis kezelésében a legfontosabb tényező a terápia korai elkezdése, mivel a hatékony kezelés hiánya súlyos egészségi következményekkel járhat, például belső szervi működési zavarokhoz vezethet. A pszoriázis megfelelő kezelése elengedhetetlen a betegek életminőségének javításához. A pikkelysömört kísérheti pszoriázisos ízületi gyulladás (artritisz pszoriatika), ami rövid időn belül jelentős testi fogyatékossághoz vezet. Ezért amikor az orvos felállítja a pszoriázis diagnózisát, azonnal el kell kezdenie a kezelést.

Mi okozza a pszoriázist? Főbb kiváltó tényezők.

A pszoriázist a T-limfociták rendellenes működése váltja ki, ami a gyulladásos állapotok kialakulását, valamint a keratinociták túlzott mértékű felszaporodását okozza, végül a bőrerek kitágulásához vezet. A felhámsejtek rendellenes felszaporodását a sejtosztódás és az anyagcsereciklus felgyorsulása okozza az egyes bőrrétegekben. A fokozott felhámsejt-szaporodás miatt a felhám pikkelyesen hámlik. A felhám normális turnovere (körfolyamata) a bőr bazális rétegéből a felső rétegekig mintegy 28 napot vesz igénybe. Ez a pszoriázis esetében mindössze 3-4 napra rövidül.
Fontos tudni, hogy a pszoriázis nem fertőző betegség. Genetikailag determinált betegségtípus – feltehetően több tucat gén tehető felelőssé a pszoriázis kialakulásáért. A pszoriázis immunrendszeri zavarokhoz társuló állapot. Jelenleg a pszoriázisnak nincs hatásos kezelése. A jelenleg elérhető terápiák alkalmazásával a betegség tünetei kontrollálhatók, ezáltal csaknem teljes értékű életet biztosítva a pácienseknek.

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom