A betegségről

Crohn_A_betegségről.jpg

A Crohn-betegség (CB) olyan autoimmun gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer működésében zavar támad, csökken a bélnyálkahártya ellenálló-képessége és krónikus gyulladás alakul ki az emésztőrendszerben. A krónikus gyulladásos bélbetegségnek két fajtása van: a Crohn-betegség, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás, azaz a colitis ulcerosa – mindkét betegség jelentősen befolyásolhatja a betegek életminőségét és mint minden krónikus betegség, rendszeres kontrollt igényelnek.

Mi a Crohn-betegség?

Mi a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy tartósan, élethosszig fennmarad. A betegség lefolyása során a tünetmentes (remisszió) és az aktív időszakok (relapszus vagy fellángolás) váltják egymást.

Crohn-betegség tünetei

Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegek tünetei betegenként eltérhetnek, idővel változhatnak, az enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Crohn-betegség diagnosztizálása

Hogyan állapítják meg, mutatják ki a Crohn-betegséget?

A Crohn-betegség korai kimutatása és kezelése nagyon fontos, mivel a krónikus betegség hosszas kezeletlen fennállása akár szervkárosodáshoz vezethet.

A Crohn-betegség más szerveket érintő tünetei

A Crohn-betegség más szerveket érintő tünetei

A Crohn-betegek 10-30%-a úgynevezett extraintesztinális, vagyis az emésztőrendszeren kívüli tüneteket is tapasztal, amelyek leggyakrabban az ízületeket és a gerincet (ízületi fájdalom, ízületi gyulladás - arthritis), valamint a bőrt, a szemeket és egyéb szerveket érintenek.

EM-106586 2022.11.11.