A pszoriázis első tünetei

A pszoriázis első tünetei

A betegség bármely életkorban kezdődhet. A pikkelysömör azonban gyakran 15 és 25 éves kor között kezdődik. A betegség előfordulhat kisgyermekeknél és idős korban is.

A pszoriázis jellegzetes bőrelváltozás formájában jelentkezik, amelyek aztán pszoriázisos plakkokká olvadnak össze. Ezen plakkok kiterjedése és súlyossága változik. A pikkelysömör bőrtünetei leggyakrabban a hajas fejbőrt, a könyököt, a térdet, a deréktájat vagy keresztcsonttájat, a kezet és lábat t érintik. Pszoriázisos plakkok az ujjkörmökön is kialakulhatnak.
Ez a betegség ritkán érinti az arcot. Egyes embereknél a pszoriázisos tünetek a szájüregben is kialakulnak.

A pszoriázis fajtái

A pszoriázis változó formában és súlyosságban jelentkezhet. Egyazon személynél is változó súlyossággal jelentkezhet különböző időpontokban az enyhétől a nagyon súlyos formáig. A pszoriázis típusa fontos kritérium a legmegfelelőbb és leghatásosabb kezelés kiválasztásához. A pszoriázis típusa általában a jellemző megjelenés, az érintett területek és a súlyosság foka alapján azonosítják. A pszoriázis típusának meghatározásához bőrgyógyásznak kell megvizsgálnia az érintett bőrfelületeket. A pszoriázis leggyakoribb típusai a plakkpszoriázis, a guttált pszoriázis, a pusztulózus pszoriázis, az inverz pszoriázis, az eritrodermás pszoriázis és az artritisz pszoriatika.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_plakkps.png

Plakkpszoriázis
A plakkpszoriázis a pikkelysömör leggyakoribb formája, amely a betegek mintegy 80%-át érinti. A plakkpszoriázis jellegzetes lemezes bőrelváltozás formájában jelentkezik, amelyek összeolvadnak kivörösödött, lapos, ovális foltokat (plakkokat) alkotva. A különböző méretű, többnyire vörös plakkok jól tapinthatóak. Felületüket hámló, ezüstszínű pikkelyek borítják. Ezeket a bőrtüneteket rendszerint (de nem mindig) makacs és zavaró viszketés kíséri, ezért a betegek vakaróznak, ami miatt a plakkok elkezdenek vérezni. A pszoriázisz vulgárisz jellemzően a bőr különböző részein alakul ki, leggyakrabban a térdeken, könyökön, vállakon, háton, lábakon vagy a hajas fejbőrön. A pszoriázisz vulgárisz különböző típusai jelen lehetnek a test más részein is, a tenyereket és talpakat, kézujjkörmöket és a deréktájat is ideértve.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_eritrodermas.png

Eritrodermás pszoriázis
Az eritrodermás pszoriázis a betegség legsúlyosabb formája. Eritrodermás pszoriázisban a kiterjedt kivörösödött és pikkelyesen hámló bőrelváltozások a testfelület nagy részét elborítják. A betegeknél jelentkezhet láz és ízületi fájdalom, ami fokozza a bőr viszketését és hámlását. A perifériás nyirokcsomók megnagyobbodhatnak. Az eritrodermás pszoriázis pszoriázisz vulgáriszból alakulhat ki, egyidejű fertőzés hatására. Ha nem foglalkoznak vele vagy nem megfelelően kezelik, az eritrodermás pszoriázis súlyos megbetegedéshez vagy akár halálhoz is vezethet.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_pusztulo.png

Pusztulózus pszoriázis
A pusztulózus pszoriázis eltér a többi típustól, és különálló betegségnek tekinthető. A pusztulózus pszoriázis elsősorban felnőttkorban fordul elő. Pusztulák (gennyes hólyagok) formájában nyilvánul meg. Az érintett bőrfelületeket körülvevő területek gyulladtak. Pusztulózus pszoriázisban a bőrtünetek egyes bőrterületekre korlátozódnak (például a tenyerekre vagy talpakra), vagy kiterjednek az egész testre. A kezeket és lábakat érintő lokalizált pusztulózus pszoriázis leggyakrabban 50 évesnél idősebb nőknél fordul elő. A bőrön rendszeresen megjelenő pusztulák fájdalmasak és érzékenyek a mechanikus behatásokra. A diffúz pusztulózus pszoriázis ritkán fordul elő, és súlyosabb a klinikai lefolyása. A bőrtüneteken kívül más tünetek is jelentkeznek: többek között láz, levertség és fáradtságérzés. Megfigyelték, hogy a dohányzás az egyik legfőbb kiváltó tényező a pszoriázis eme fajtájának kialakulásában.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_imverse.png

Az inverz (vagy hajlati) pszoriázis esetében rendszerint nincsenek jelen ezüstös pikkelyek. A testhajlatokra lokalizálódó rendkívül vörös elváltozások formájában jelentkezik: a könyökhajlatban, a térdhajlatban, a hónaljban vagy az ágyékhajlatban, valamint a mellek alatt. A betegség által érintett bőrterületek rendkívül érzékenyek, az izzadás és a ruhák egyaránt irritációt okozhatnak. Az inverz pszoriázis túlsúlyos embereknél és az idősebb korosztályban gyakoribb. A pszoriázisnak ezt a típusát gombás fertőzések válthatják ki.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_guttalt.png

Guttált pszoriázis
A guttált pszoriázis leggyakrabban gyermekeknél és fiataloknál fordul elő, és apró vörös (legfeljebb 1 cm átmérőjű) cseppek formájában jelenik meg a bőrön, különböző súlyosságban. Rendszerint ezt a fajta pszoriázist streptococcus fertőzés váltja ki. A guttált pszoriázisban gyakran előfordul az úgynevezett Köbner-jelenség, amikor a betegségre jellemző elváltozások kialakulhatnak kisebb felhámsérülések helyén.

Psoriasis-about_disease_A_pszoriázis_első_tünetei_artritiz.png

Artritisz pszoriatika (pszoriázisos ízületi gyulladás)
Az artritisz pszoriatika a pikkelysömörhöz társuló krónikus ízületi gyulladás, amely gyermekeket ás felnőtteket egyaránt érinthet. Az artritisz pszoriatika tünetei leggyakrabban a karokon, lábfejen és a deréktájon jelentkeznek. Az ujjak deformálódnak, a bőrön és a kézujjkörmökön pszoriázisos elváltozások jelennek meg. A betegség ízületi fájdalommal és duzzanattal is jár. Az artritisz pszoriatika esetében gyors diagnózisra és a hatékony terápia mihamarabbi elindítására van szükség. Az artritisz pszoriatika kezelésében a bőrgyógyász és a reumatológus együttműködésére van szükség.

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom