Hogyan enyhítsük a pszoriázis tüneteit?

Hogyan enyhítsük a pszoriázis tüneteit?

Súlyosságát tekintve a pszoriázis betegenként eltérő. A betegséget különböző tényezők válthatják ki, például a stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve egyes gyógyszerek.

Ugyanezek a tényezők hozzájárulhatnak a pszoriázis fellángolásához. A pszoriázis hatékony kezelése érdekében, nagyon fontos, hogy a beteg kövesse orvosa tanácsait. Az egészséges életmód (kiegyensúlyozott étrend, rendszeres fizikai aktivitás, és elegendő alvás) csökkentheti a fellángolások esélyét. Ezenkívül a bőrirritáció elkerülése érdekében javasolt finom anyagokból készült ruhákat viselni.

Milyen szövődményekkel járhat a pszoriázis?

Kezelés nélkül a pszoriázis végül súlyos egészségi problémákat és belső szervi károsodást okozhat. A legsúlyosabb pszoriázissal összefüggő állapotok közé tartoznak az ízületi elváltozások (artritisz pszoriatika) és a szív- és érrendszeri betegség. Ezenkívül a pikkelysömörös betegeknél fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A pszoriázis hatása a szervezetre azonban ennék sokrétűbb. A betegek szó szerint és átvitt értelemben elidegenedtek és elszigetelődnek. A pikkelyesen hámló pszoriázisos foltok megjelenése miatt a betegek megbélyegezve és társadalmilag kirekesztettnek érzik magukat. Ha nem kapnak segítséget, a pszoriázisos betegek pszichoszociálisan hátrányos helyzetbe kerülnek.

EM-106589 Lezárási dátum: 2022.11.11.

Kapcsolódó Tartalom